esmaspäev, 15. oktoober 2012

3x6+3x7

Nädalavahetust on sageli raske teha...

Hommik:

  • kaerahelbepuder võiga
  • piim

Lõuna:

  •  kartulipuder
  • hakklihakaste
  • tomat
Õhtu:
  • 2 banaani
  • granaatõun
  • tee meega
  • kringel
Füüsiline tegevus: 1,5 tundi kepikõndi

Vabandan, laupäevane menüü jääb vahele.

Minu peres on alati olnud kombeks meie karges põhjamaises talves panna tee sisse ebaküdooniaid. Need on  ühed alahinnatud viljad, mida kutsutakse ka põhjamaiseks sidruniks. Mäletan, et väiksena maal ikka imetlesin seda rohkete oranžide õitega, et väga kibedate okastega põõsast. Nüüd ma tean, et peale selle ilu on selles põõsas ka palju head. Olen lähedalt tutvunud kui kibedad võivad olla ebaküdoonia okkad, sest igal sügisel nopin sellest selle viljad. Jah, kõik beebid võtan ära. Ometi hindan väga, et loodus on meile selle taime andnud. Hiinast on see algselt pärit, kuid jaapanlased aretasid seda ja sealt on see maailma lennanud. Algselt rohkem ilutaimena, seepärast pole keegi aretuse juures pööranud tähelepanu viljade suurusele. Enamasti on need pisikesed ja nende puhastamine üsna tüütu, aga on igal juhul oma vaeva väärt. Olen juba varem paar inimest pööranud ebaküdooniausku. Loodetavasti suudan seda nüüdki. Enda usku parandasin ma veelgi, saades raamatutest uurides teada, et mitte ainult viljad ei ole sellest põõsast söödavad, vaid praktiliselt kõik. Juurte kohta ei leidnud midagi, aga seemned on söödavad ja nende jahvatamisel võib neid igale poole lisada, alates salatitest ja lõpetades pannkoogitaignaga. Seemnetel peaks olema pähklimaitse ja need peidavad endas ohtralt kasulikke aineid. Samuti noored lehed ja võrsed sobivad hästi tee tegemiseks. Kes poleks mustsõstralehtedest teed teinud? Ilmselt on ebaküdooniatee sama hea. Paraku pean uue kevadeni ootama, et seda ise järele proovida. Viljad on parim osa siiski. Aitavad sul ravida aneemiat ja väljutada sapikive, vähendavad pahaloomuliste kasvajate riski. Muidugi, niisama söömiseks on need viljad metsikult hapud ja kõvad, seepärast ongi neid parem tükeldada ja siis suhkruga hoidistada. Võid veel teha siirupit ja pastat, et seda oma võileivale määrida. Ja leidsin isegi ebaküdoonia-peedisupi retsepti. See tuleb raudselt järele proovida....

Ja homme hommikul on juba kaalumisetund. Ei tea mida oodata. Viimasel nädalal on olnud palju ahvatlusi. Pole suutnud kõigele ei öelda. Keefirikuur lükkub ka edasi, sest keefir on olemas, aga muud ei ole. Seega, järgmisesse nädalasse jääb see.

Ciao!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar