reede, 12. oktoober 2012

3x4

Hommik:
  • hommikusöögihelbed piimaga
  • virsikujogurt
Lõuna:
  • grillvõileivad juustu ja tomatiga
  • vaniljekohupiim (rasva 0,1 %)
  • tee
Vahepala:
  • jäätis
Õhtusöök:
  • pasta sinihallitusjuustuga
  • peet
  • kirsstomatid
See köögivili on vanem kui kartul. Seda on eesti rahvas enne kartuli võidukäiku väga armastanud, ning sellest lugu pidanud. Botaaniliselt peetakse seda kapsa ja naeri ristandiks. Sellest juurikast valmistatud roogadest peavad väga lugu põhjamaalased, prantslased ja Vahemeremaade rahvad. Keskajast meie aega on kandunud legend, et see juurikas maksis sama palju hõbedat, kui palju see juurikas kaalus. Ühtlasi peeti seda vilja mehe jõulisuse sümboliks. Küllap on tegu ühe väärt köögiviljaga, et temast nii palju head legendidesse ja muinasjuttudesse on pandud. Jah, ma räägin kaalikast!

Mul on täitsa kurb tunnistada, et moodne maailma on ka minuni jõudnud ja kaalikat enam väga sageli minu taldrikult ei leia. Siiski, ma arvan, et rohkem kui paljudel teistel, kes üldse kaalikat ei söö. Jõulude ajal vähemalt on praes kaalikas. Ja ühepajatoidust samuti kaalikas ei puudu. Ega ma ju peast ei oska väga midagi kõigist köögiviljadest rääkida. Ikka pean midagi üle lugema. Sel korral pean küll tõdema, et ma kaalikast sisuliselt mite midagi ei teadnud. Nüüd on mul kahju, et ma nii vähe kaalikat söön. 

Maitselt on söögikaalikas magus, kergelt mõrkjas. Vitamiinide sisalduse poolest on kaalikas pingereas esirinnas. C-vitamiini sisaldus on kõrgem kui apelsinis või sidrunis. Eriti lahe on see, et kaalika c-vitamiini sisaldus ei vähene kuumtöötlemisel ja ületalve hoidmisel samuti ei vähene kaalika väärtus. Varakevadel oleks kaalikas kõige õigem asi, mida süüa. Kaalikas on enamus B-grupi vitamiinid, E- ja PP-vitamiine, valku, süsivesikuid... Jällegist karotenoide, mis aitavad meil A-vitamiini sünteesida. Mineraalainete sisaldus on ka julge: kaltsium, kaalium (samaväärselt banaaniga), magneesium (rohkem kui porgandis), naatrium, väävel ja raud (sama palju kui kapsas). Osade soovituste järgi peaks nädalas kaks kaalikat sööma ja siis on kõik vajalik olemas.
Kaalikas
  • tugevdab immuunsussüsteemi
  • aitab normaliseerida kehakaalu
  • hoiab veresooned puhtad ja terved
  • parandab maksa tööd
  • pidurdab infektsiooniliste haiguste teket
  • aitab lahti saada kroonilisest kõhukinnisusest
  • sobib diabeetikute toiduks, sest reguleerib süsivesikute ainevahetust
  • reguleerib südametegevust ja parandab kesknärvisüsteemi
  • normaliseerib kolesterooli ainevahetust
  • aitab ravida põletikke (kurgupõletik, kopsupõletik jt.)
  • ravib külmetushaigusi
  • aitab kehvveresuse puhul
  • leevendab nahahaigusi ja nahapõletust
Ma üldse ei imesta, miks seda meeste jõusümboliks peeti. Kaalikas peakski meid kõiki vägevaks tegema. Ja pole seegi ime, miks 16.sajandil kõik eesti taluperenaised oma töödega nii kenasti hakkama said, sest nad sõid kaalikat. Ja mehed olid ka tugevad, sest nad sõid ka kaalikat. Õigemini oligi kaalikas nende peamine söögiaine. See on vist üks asi, mida me peaksime minevikust õppima, et väärt köögivilju ei tohiks mugavuse pärast oma söögilaualt minema lükata. Jah, kiirel ajal on väga tore osta sügavkülmutatuid köögivilju (enamustes pole kaalikat sees) ja teha neist mida iganes. Õnneks või siis kahjuks ei pea enam ise kaalikat kasvatama, sest põllumehed kasvatavad seda meie jaoks ja poes on kaalikas praktiliselt aastaringselt pidevalt olemas. Inimesed, söögem kaalikat ja saagem vägevateks!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar